Geschiedenis

fv

Geschiedenis

 

The early days Zandvoordsestraat 81 (1978-1982)

 

In het voorjaar van 1978 werd op één van de vergaderingen van de Oudenburgse jeugdraad de vraag gesteld naar een jongerenontmoetingscentrum. Het zou een jeugdcafé moeten worden naar het voorbeeld van het Oostendse Klapkotje of het Eernegemse Bonapartje. In april ‘78 kwam het beruchte café Stop 69 vrij. Het café, gelegen aan de Zandvoordebrug, lag er vuil en verwaarloosd bij. Na een gesprek met de eigenaars gingen heel wat vrijwilligers aan het werk om het pand op te frissen, nieuwe toiletten te installeren en de tuin aan te leggen. Stoelen, zetels, tafels, glazen, borden en tassen, bestekken en gezelschapsspelen werden geschonken na een oproep bij de Oudenburgse bevolking.

 

In mei ‘78 werd het jeugdontmoetingscentrum – men was nog koortsachtig op zoek naar een naam – plechtig geopend. Kristien Vandenbroucke, Norbert Vandepoele, Mark Tanghe, Daniël Vanmullem en Bart Nollet, gesteund door een sterke achterban, waren erin geslaagd de handen in elkaar te slaan en vormden de eerste beheerraad. ‘t Scharnier was geboren en was toen open op vrijdagavond en zaterdagavond van acht tot twaalf uur.

 

Op vrijdagnacht 12 november 1982 leek een einde te komen aan die droom. ‘t Scharnier was nog maar enkele maanden heringericht, toen een brand het hele gebouw verwoestte. Wat er precies gebeurde die nacht is nooit opgehelderd. Maar jeugdig bloed kruipt waar het niet gaan kan. In het voorjaar van 1983 was het tijd voor een volgende episode.

 

Een nieuw beginMariastraat 40 (1983-1994)

 

Opnieuw stond er een vastberaden ploeg vrijwilligers klaar om het oude dorpscafé Suisse van de familie Vanslambrouck te verbouwen. Op vrijdag 25 maart 1983 werd in de Mariastraat 40 het nieuwe Scharnier geopend. In april organiseerden een aantal sympathiserende jeugdhuizen een benefietfuif ten voordele van ’t Scharnier.

 

Het tienjarig bestaan van ’t Scharnier werd in augustus 1988 gevierd met een goed gevuld vierdaags polderfestival: cabaret (Kamagurka en Herr Seele), de Mini-Rock fuif, een rockfestivalletje en een afsluitende barbecue. De volgende acht zomers was het de beurt aan Western-Rock.

 

 

Van oude gemeenteschool naar CC De Zuidpoort Hoogstraat 17 (1994-heden)

 

De schoolbanken verdwijnen (1994-1997)

Refter oude gemeenteschool

Op 28 oktober 1994 werd plechtig afscheid genomen van ‘t Scharnier in de Mariastraat 40. In september hadden de jongeren al hun intrek genomen in de refter van de voormalige gemeenteschool in de Hoogstraat, waar op korte tijd een nieuw JOC geïmproviseerd werd. Er werd eveneens een lidkaartensysteem ingevoerd. Ondertussen kon rustig verder gewerkt worden aan de definitieve instuifruimte in twee eengemaakte klaslokalen palend aan de refter en de bureauruimte. De oude gemeenteschool huist verder nog de harmonie, de bibliotheek, de muziekschool en werd rond de eeuwwisseling ‘Cultureel Centrum De Zuidpoort’ gedoopt.

 

JOC ’t Scharnier as we know it (1997-heden)

 

Na drie jaar hard werken was het zover: op vrijdag 5 september 1997 opende het vernieuwde JOC ’t Scharnier officieel de deuren. Leuk detail: de toog van de nieuwe locatie werd gemetseld met de afbraakstenen van het allereerste Scharnier aan de Zandvoordebrug, en ook de datumsteen van die gevel, vroeger al meeverhuisd naar de Mariastraat, werd ingemetseld. De opening werd gevierd met een gevarieerd programma met optredens, een skatehappening en een filmvertoning.

 

 

Gedurende de jaren ‘00 werden oude tradities aangevuld met nieuwe ideeën. De stand-upcomedyrage bracht grote namen naar Oudenburg, zoals Raf Coppens, Wouter Deprez, Freddy De Vadder, Han Solo, Xander De Rycke en Nigel Williams. Muziekgenres zoals punkrock, stonerrock en hardcore deden hun intrede, o.a. op Stonerfest en Punkfest (zie kader). Andere events, zoals de FF-fuiven, doen alleen bij de oudsten onder ons nog een belletje rinkelen (vraag gerust aan de anciens waar FF voor staat). Ook de traditie van oudejaarsavond in ‘t Scharnier en de Top 100 is stilaan aan het verdwijnen.

 

In 2007 maakte ’t Scharnier onder professionele begeleiding een kortfilm in het kader van het project Globateliers XXL van Graffiti Jeugddienst. Het resultaat, 300 Seconds – Tonight we drink Duvel in heaven, is te zien op http://vimeo.com/43662262.

 

De laatste vier jaar werden verschillende nieuwe optreden- en fuifconcepten gelanceerd: Stoner Saturday (stonerrock), Invaderz (electro), High School Prom (back-to-schoolparty), Broken Drumz (drum ‘n’ bass), Nintendo Night (gaming), Kabouteravond (La Chouffe), Beursfuif, Hinge High (electro), ODB Beach (strandfeest)… Sommigen houden nog steeds stand.

 

In de loop van 2010-11 werd het oude bureaulokaal door een tiental vrijwilligers verbouwd tot een professionele, geluidsdichte repetitieruimte. Eind 2011 werd het harde werk beloond met de officiële opening van het RepKot.

 

 

 

 

 

Ondanks de vernieuwingen hebben heel wat jaarlijkse activiteiten de tand des tijds doorstaan. De kroegentocht met de bus, het Scharnierweekend in de Ardennen, de streekbierenavond in juni, het rommelmarktweekend in augustus en het bezoek van de Sint staan ook nu nog bij iedereen in de agenda.

 

En zo evolueerde ’t Scharnier geleidelijk tot wat het vandaag nog altijd is: een plaats waar jongeren samenkomen, een pint drinken, grote en kleine dingen verwezenlijken en er uiteindelijk de mooiste jeugdherinneringen aan overhouden.

 

 

 

P.S. Ook aan creativiteit ontbreekt het ons nog steeds niet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst en research: Michiel Vanhauwaert